Voedingsadvies

Voedingsadvies
Chinese herbologie (kruidengeneeskunde)

Chinese benadering

Chinese herbologie (Chinese schrift: 中药, uitspraak: Zhōng Yào) behoort tot een van de oudste Chinese geneeskunden, net als acupunctuur en tuina. Chinese herbologie (Chinese kruiden) worden op verschillende manieren gebruikt in China. Chinezen gebruiken Chinese kruiden preventief en voor genezing van een bepaalde klachten. Ook worden kruiden dagelijks gebruikt voor voedzaam eten te maken. De Chinezen maken bijvoorbeeld veel gerechten met Ginseng, Goji bessen, Engelwortel en ect.

In China maken men onderscheid in Chinese herbologie: plantensoorten, tabletten, pillen, poeder, oplossingsextracten, pleister en vloeibare stoffen.

Chinese herbologie behoort ook tot de officiële vakopleiding op de medische universiteit in China.


Westerse benadering

In het westen heeft de Chinese herbologie de oudste geschiedenis. Eeuwen terug reisden de Chinezen al over de hele wereld en namen de Chinese kruiden mee, preventief en voor genezing van hen zelf.

In Nederland hebben de Chinese kruiden al meer dan 100 jaar geschiedenis. Men is bekend met Chinese kruiden; patiënten zien vaak al die glazen potjes in de Chinese acupunctuurpraktijken.

Hoofdzakelijk worden de Chinese kruiden op advies van de behandelaar toegepast. In sommige toko’s in Nederland kan men standaardpakketjes Chinese kruiden kopen voor preventieve doeleinden.

Werkwijze

De Chinese kruidengeneeskunde gaat uit van de eigenschappen van de plant. Deze genezende eigenschappen kunnen een belangrijke werking hebben, waardoor klachten verminderen. Omdat Chinese kruiden en acupunctuur elkaars werking versterken, worden de kruiden en een acupunctuur-behandeling vaak tegelijkertijd in gezet. Acupunctuur brengt het lichaam in balans en Chinese kruiden voeden het lichaam. De kruiden worden altijd persoonlijk afgestemd volgens een diagnose uit de traditionele Chinese geneeskunde. Zo kunnen bijvoorbeeld vrouwen met overgangsklachten verschillende formules krijgen, omdat hun klachten een andere oorsprong hebben dan die van mannen of vrouwen die niet in de overgang zijn.

Als de lichamelijke energie te laag is en men vaak vermoeid is, is een behandeling met Chinese kruiden een effectieve en gezonde manier om tekorten aan te vullen.

De Chinese kruiden zijn geschikt voor de behandeling van diverse klachten. Zo werken deze kruiden zeer goed bij het chronisch vermoeidheidsyndroom, ook wel Myalgische Encefalomyelitis (ME) genoemd. De Chinese kruiden werken hierbij door hitte te elimineren en het lichaam te voeden.

Andere verkoelende Chinese kruiden kunnen ingezet worden wanneer men last heeft van opvliegers, een constant dorstgevoel, nachtzweten of eczeem. Hiernaast bestaan er verwarmende Chinese kruiden voor klachten als een verminderd libido, nachtelijk plassen of kouwelijkheid. Ook zijn er kruiden die het bloed en de spieren voeden voor een betere nachtrust of een verbetering in sportprestaties. Voor alle soorten klachten zijn er verschillende kruiden met een specifieke eigenschap.

De kracht van de Chinese kruiden is hierin gelegen dat er voor ieder individu een specifieke samenstelling wordt gemaakt, die past bij die persoon en zijn of haar klachten op dat moment.

Een Chinese kruidenbehandeling

Een behandeling met Chinese kruiden houdt in dat je driemaal per dag kruiden inneemt tot de klachten verholpen zijn. De samenstelling van de Chinese kruiden wordt vastgesteld volgens de Chinese diagnose. De consulten zijn hierbij in het begin wekelijks, tot ze na verloop van tijd overgaan naar een tweewekelijks consult. Tijdens het traject van de behandeling wordt de receptuur aangepast wanneer de symptomen veranderen.

Gerelateerde pagina’s

Acupunctuur
Tuinatherapie